Forbrukslån

Forbrukslånet er et meget populært finansieringsalternativ i Norge i dag, og er veldig anvendelig for den som vet å benytte seg av det på en fornuftig måte.

Mye har vært sagt og skrevet om denne formen for finansiering og som regel er det skrekkeksemplene som trekkes frem i mediebildet i dag. Folk flest har allikevel en balansert tilnærming til dette og sannheten er at den store majoriteten har et uproblematisk forhold til det å ta opp et forbrukslån.

Usikret – hva betyr det?

Denne typen finansiering er usikret og det betyr enkelt og greit at du som forbruker ikke trenger å stille noen form for sikkerhet for de pengene du søker om. Å tilby sikkerhet innebærer at du stiller en formuesgjenstand som en garanti for at du skal innfri kravet mot deg, og eksempler på dette kan for eksempel være hus eller bil. Det at banken ikke får en sikkerhet for pengene de låner ut innebærer følgelig at risikoen de tar er større ettersom de da ikke har en eksklusiv rett til et pantsatt verdiobjekt. Denne risikoen kompenserer de for ved å øke rentene.

Gjør en verdiinvestering

Når man skal ta opp lån er det viktig at man tenker nøye gjennom hvilke behov man har og hva pengene skal gå til. Som en tommelfingerregel skal kan man tenke at man bør bruke midlene på noe som har en verdi som holder seg noenlunde stabil. Årsaken til dette er at man da har en mulighet til å skaffe pengene tilbake hvis man ikke skulle være i stand til å betjene den ekstra utgiften.

Et forbrukslån bør derfor brukes på noe konkret som har en verdi, og ikke på noe som har en flyktig verdi, som f.eks. en ferietur. Til slike alternativer anbefales det at man benytter seg av kredittkort, ettersom man der unngår etableringskostnader og får andre goder inkludert. Investeringer i båt, hus, oppussing og slike ting vil derfor være aktuelt og slett ingen dum idé.

Når det er sagt så er dette en finansieringsform som kan brukes til akkurat det du vil, og hvis du skulle oppleve å få en stor og ufortutsett utgift er det naturligvis muligheter å bruke pengene til det.

Enkel og kjapp saksbehandling

Å søke om et forbrukslån er en ukomplisert og nokså enkel affære, og det hele er unnagjort på kort tid. Søknadsskjemaene er lette å fylle ut og banken etterspør den informasjonen den måtte ha behov for – du legger bare inn de opplysningene som er påkrevd. Når dette er gjort starter saksbehandlingsprosessen og denne er også relativt raskt overstått. I dag har du i de fleste bankene også muligheten til å signere låneavtaler og andre dokumenter ved hjelp av din Bank-ID, og det betyr at du har eliminert forsinkelser som forårsakes av postgang. Dette vil spare deg for flere dager og ikke minst en god del arbeid.

Sammenlign alternativene

Uansett hva man skal investere i, om det er bil, hus eller båt, så sjekker man markedet og leter etter det beste tilbudet. Dette er den naturligste ting i verden å gjøre, og kanskje er det ekstra viktig å gjøre det i tilfeller som dette ettersom man kan spare mange tusen kroner i året på det.

Send derfor inn søknader til flere banker samtidig for å være sikker på at du får det tilbudet som har de beste vilkårene. Bankene vil vurdere din søknad individuelt basert på deres egne kriterer, og betingelsene som ved innsending av søknadene kunne synes like kan være vidt forskjellig når du får svar.

Å sende inn en søknad er ikke forpliktende og du kan takke nei etter å ha fått svar.